Don Juan .

 

Pe scurt, nu e de mirare, onorati domni, ca amintirea lui Don Juan va otraveste de secole gandurile. Si nu m-as mira daca, in timp ce va strangeti in brate sotiile sau amantele, va incolteste banuiala ca ele se gandesc, in taina, la cel caruia i-ati intentat proces.don juan

Probabil va supara ce va spun. Barbatilor nu le place sa le spui in fata ce crezi despre ei. Au nevoie sa fie laudati, chiar daca nu merita, si sa li se dea impresia ca omenirea depinde de ei, chiar cand sunt niste ratati. Dar nu va spun ce va spun pentru a va jigni. Ideea mea, onorati domni, este ca e mult mai usor sa admiti adevarul decat sa minti. Pentru ca numai minciuna trebuie nascocita. Adevarul nu cere decat sa-l recunosti, pe cand, ca sa minti, trebuie sa-ti bati capul, sa ai imaginatie si memorie buna, ca sa nu te incurci.

Ei bine, sper sa nu va surprinda ceea ce voi declara acum. Poate nu barbatii sunt de vina pentru toate degradarile dragostei, ci sperantele exagerate pe care ni le-am pus noi, femeile, in ei ! Daca nu suntem curve, dumneavoastra, barbatii, ne credeti niste gaste visatoare care abia asteapta sa fie mintite.

Si, uneori, chiar asa ne comportam, din pacate. Preferam sa-l auzim pe Don Juan indrugand minciuni frumoase, decat sa ascultam sforaitul unui barbat pentru care suntem decat niste servitoare, bune sa stea cu masa pregatita si sa ne supunem cand intinde mana spre noi. Minciunile lui Don Juan ne scot din mediocritatea fatala la care ne obligati dumneavoastra.

[…] Pentru a fi pe deplin sincera, va marturisesc ca m-am saturat de barbatii care mint jurand pe vesnicie. Ei jura pe ceea ce n-au ! Vesnicia, domnnilor, nu e a nimanui. Fagaduiti marea cu sarea la inceput. Marea dragoste! Iubire pana la moarte! Basme, domnilor, basme. Gogosi. Minciuni. Singurul care nu minte e Don Juan. ” Nu stiu ce va fi maine, zice el, tot ce pot sa-ti ofer este clipa.”

Da, domnilor, o fericire de moment. Nu mai mult. Dar una cinstita si sigura. Si chiar daca noi, femeile, visam mai mult decat o fericire de-o clipa, intelegem argumentul lui Don Juan. El, cel putin, nu e ipocrit. E, cum vreti dumneavoastra, nerusinat, egoist, cinic, dar nu e ipocrit. In realitate, pe dumneavoastra nu va deranjeaza catusi de putin ca paraseste, una dupa alta, femeile pe care le seduce. Va irita altceva. Va irita ca pune in pericol sistemul ipocrit pe care se bazeaza barbatii, potrivit caruia noi trebuie sa fim multumite cu viata searbada oferita de ei femeilor.

Advertisements

2 Comments Add yours

 1. drstoica says:

  Cine-i pe primul loc: Don Juan sau Casanova? 🙂

  1. wildrosec says:

   Don Juan .
   Din ce spunea dl Paler, imaginea lui Casanova s-a cam deteriorat. Ar fi pacat sa ni-l imaginam si pe Don Juan la 80 de ani, abia tinandu-se pe picioare . Doar nu degeaba e un mit.
   Am zis corect ? 😀

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s